zz1235

Rygestop, vægttab og mere motion er blandt danskernes mest populære nytårsforsæt. Alligevel lykkes det kun de færreste at overholde dem. Efter en uge eller to begynder mange så småt igen at finde cigaretten frem, snige usund kost ind i kostplanen eller springe træning over. Dårlige vaner kan virke ubrydelige. De opstår, fordi gentagelser og struktur er med til at skabe tryghed og danne orden i menneskers hjerner. Læs med her om, hvad der skal til, for at det kan lykkes dig at bryde med din dårlige vane.

Find motivationen

Dine dårlige vaner kan være til gene for andre omkring dig. Bor du sammen med andre, kan din dårlige vane ende med at gå dem på nerverne. Måske mener de, at du taler for grimt til dem eller dig selv eller lader opvasken stå for tit. Andre mennesker kan gøre dig bevidst om din dårlige vane. Bevidstgørelsen er første step mod at bryde den. For at det er muligt at ændre en vane, er du nødt til at vedkende dig den.

Vane_rygning_sunhed_stop_ryge

Andres frustrationer kan være et pejlemærke om, at din vane er et irritationsmoment for dem. Men det er vigtigt, at frustrationen kommer indefra. Først når du er tilstrækkeligt træt af en vane, er du for alvor i stand til at ændre den – og holde det. Så bliv bevidst om, hvad du vil ændre, og hvad det vil betyde for dit liv at lykkes med det. Find selvtilliden frem, og tro på, at det kan lade sig gøre for netop dig at ændre en dårlig vane.

Det tager tre uger at ændre en vane

Ét er mentalt at beslutte sig for at ville ændre en vane. Noget andet er at efterkomme det i praksis. Det kræver målrettet arbejde og mange gentagelser over tid at danne nye mønstre i hjernen og få en ny vane. Undersøgelser viser, at det i reglen tager tre uger for mennesker intenst at ændre en vane.

Som regel er motivationen høj de første par dage eller den første uge for herefter at dale. For at undgå, at motivationen daler, er det en god idé at være opmærksom på betydningen af dit fokus. Og at du til enhver tid med lidt stædighed kan flytte dit fokus. Er du for eksempel rygetrængende, kan du gå en tur et par gange rundt om huset, tage et bad eller ringe til en nær bekendt.

Hjernen glemmer hurtigt igen, at du havde lyst til en cigaret, hvis du flytter fokus fra lysten. Flyt gerne fokus til noget, du holder af at foretage dig, frem for pligter og gøremål, som blot giver dig lyst til en rygepause som overspringshandling.

Vane_rygning_sunhed_stop_ryge

At ændre en dårlig vane er i sig selv en stor belønning. Føles udsigterne lange, kan du med fordel give dig selv små delbelønninger undervejs i processen. Ved at give dig selv små belønninger kan du narre hjernen. Du snyder din hjerne til at tro, at hver gang du fremover gentager det samme mønster, får du en belønning. På den måde bliver det nemmere at fastholde din nye gode vane.