zz1235

Er du den heldige ejer af en have, så bruger du sikkert lidt tankevirksomhed på at finde ud af hvordan jeres have bliver så god og hyggelig som overhovedet muligt. Det er klart at en have gerne skal være pæn at se på, men den må også rigtig gerne være nyttig på en eller anden måde. Disse to ting kan nemlig sagtens flettes sammen. 

Træet igennem året

Træer viser smukt årets gang

En nyttig have, altså en have hvor man kan drage nytte af de planter og træer der vokser i den, betyder som regel at det kan spises. Hvis man samtidig ønsker at haven er pæn for øjet at se på, så er det især en god ide at vælge frugttræer. De fleste mennesker synes at træer er flotte at se på og det er de faktisk hele året rundt. Lige netop træer er nemlig gode til at vise os hvordan årstiderne skifter. Om foråret vil et frugttræ blomstre med fine sarte blomster og skyde lysegrønne blade. Hen over sommeren og starten af efteråret, vil frugterne lige så stille vokse frem, modnes og til sidst kunne høstes. Efter høsten vil bladene blive smukt gyldne og falde ned på jorden. Er der frost og sne om vinteren vil dette sætte sig på træet grene. 

Altså er træer bare smukke at se på hele året rundt. Så hvorfor ikke tilføje nogle lækre frugttræer til haven i år. Det være sig kirsbær, æble-, eller pæretræer. 

Gynge i et træ

Kan give meget mere end frugt 

Når man har frugttræer i haven bliver de også til nytte på en anden måde end det at de giver en frugt at spise. Når træet er blevet stort, kraftigt og stærkt så kan du bruge det til at have en gynge hængende i det. Du kan også spænde en hængekøje op mellem to træer eller måske bygge et træhus oppe i det. Sidstnævnte kræver nok et træ der har levet i en del årtier, før den kan bære vægten af flere personer og noget tømmer. Derudover kan det også give noget behagelig skygge på en varm sommerdag. Så hvorfor ikke lave en lille hyggekrog under et af dine frugttræer med en lille bænk. Overvej også hvorvidt dine frugttræer skal fungere lidt som afskærmning overmod dine naboer. Ved at placere dem rigtigt, kan de bidrage med mere privatliv. Dog skal man være opmærksom på ikke at skabe unødvendig meget skygge hos både sig selv og ens naboer.